Sprievodca triedením vecí pred sťahovaním

Teraz vás poprosíme o trochu spolupráce. Zamyslite sa nad tým, čo doma máte. Čo z toho ste nepoužili aspoň rok? Máte v skriniach zapadnuté oblečenie, ktoré už nenosíte? Nájde sa u vás nefunkčná elektronika alebo starý telefón, ktorý je vám ľúto vyhodiť? Staré hračky, či napríklad časopisy? Ak ste na všetky otázky odpovedali nie, tak ste sa buď nezamysleli dostatočne, alebo patríte k výraznej menšine 🙂 Takmer u každého sa totiž nájdu veci, ktoré naozaj nepotrebuje. A žiadny čas nie je na vyhádzanie zbytočností lepší, ako pri sťahovaní.

triedenie pri sťahovaní

Okrem toho, že sa konečne zbavíte nepotrebných harabúrd, takéto preriedenie výrazne zjednoduší celý proces sťahovania. A nielen to. Menej vecí na sťahovanie znamená nižšie náklady. Preto sa do toho bez obáv pustite. My vám aj poradíme, ako na to.

Ako prvé začnite očividnými kandidátmi na redukciu:

  • Nefunkčná, resp. zastaraná elektronika
  • Staré oblečenie, ktoré už dávno nenosíte
  • Noviny, časopisy, magazíny
  • Staré topánky
  • Čistiace prostriedky, spreje
  • Rôzne horľaviny a iné nebezpečné látky (tu ide skôr o bezpečnosť pri sťahovaní)
  • Staré dokumenty (niekoľko rokov staré záručné listy, telefónne zoznamy a pod.)

 

Možno ste si všimli, že sa snažíme používať výrazy, ako „pretriediť“ a „zredukovať“ namiesto „vyhodiť“. Úmyselne. Množstvo vecí, ktoré so sebou nebudete sťahovať, totiž nájde využitie inde. Oblečenie napr. môžete darovať charite. Čoraz častejšie sa u nás objavujú aj špeciálne kontajnery na staré oblečenie, ktoré potom poputuje tým, ktorí ho potrebujú. To platí napr. aj pre staré mobilné telefóny. Operátori často akceptujú vrátenie starého telefónu, ktorý potom čaká správna recyklácia. Ak už idete veci vyhadzovať, skúste recyklovať to, čo sa dá (noviny, či plastové fľaše majú svoje vlastné miesto). Ale týmto už mierne odbočujeme od témy, tak rýchlo naspäť.

Pivnica

Veľké množstvo ľudí skladuje tie najrôznejšie zbytočnosti práve v pivniciach. Nezavadzia to v byte, alebo dome a v pivnici to môžu skladovať, keby sa to náhodou niekedy zišlo. Ak sa niečo odloží do pivnice „na budúce použitie“, väčšinou už nikdy neuvidí svetlo sveta. Nebojte sa svoju pivnicu riadne „prečistiť“. Sklenené nádoby, staré lopty, koberce, čistiace prostriedky, dokonca kusy nábytku. To všetko vo vašom novom domove nebudete potrebovať. Neťahajte to so sebou.

Redukcia počtov

Táto technika vám taktiež výrazne pomôže pri sťahovaní. Ak máte z určitého predmetu niekoľko kusov, vyhoďte jeden, či dva najstaršie a najmenej používané. Máte množstvo párov džínsov? Zbavte sa tých, ktoré nosíte najmenej. Veľa uterákov? Tie najstaršie odstráňte. Takto opäť znížite objem vecí, ktoré budete sťahovať a neprídete o nič dôležité.

Nábytok

Teraz prejdime k redukcii vecí, nad ktorými ste možno ani neuvažovali. Obzrite sa okolo seba a zamyslite sa. Máte kusy nábytku, ktoré chcete v blízkej dobe nahradiť a môžete si dovoliť nové? Kusy nábytku, ktoré sú staré a možno neprežijú sťahovanie? Možno stojí za uváženie ich nesťahovať, ale zadovážiť si nový kus v novom domove.

Mnoho ľudí sa bojí tejto časti sťahovania. Vždy je totiž v podvedomí ten pocit: „Čo ak sa mi táto vec ešte niekedy zíde? Čo keď ju budem potrebovať?“ Aj keď sa to stane veľmi zriedka, tento strach nám bráni zredukovať počet vecí, ktoré máme. Menej je však niekedy viac. Veríme a dúfame, že vám tento článok pomôže. V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať.