10 tipov, ako si uľahčiť sťahovanie – časť III.

Sťahovanie rozhodne nie je prechádzka ružovou záhradou. Možno tak hustým lesom. V daždi. A v noci. Väčšina z nás si však týmto procesom počas života prejde aspoň raz. Našou úlohou je vám sťahovanie zjednodušiť, ako sa len dá. Preto vám prinášame ďalšiu várku užitočných tipov a trikov, ktoré vám pomôžu prežiť sťahovanie bez väčšej psychickej, či fyzickej ujmy.

Predchádzajúce články zo série:

10 tipov, ako si uľahčiť sťahovanie

10 tipov, ako si uľahčiť sťahovanie – časť II.

 

sťahovanie 3

 

  1. Nezabudnite na pivnicu. Mnoho ľudí pri sťahovaní uvažuje iba nad priestormi bytu. Vecí však máte oveľa viac. Ležia zabudnuté a zapadnuté prachom v pivnici. Je dôležité tieto veci pretriediť a riadne zabaliť do označenej krabice. Berte v tomto zmysle pivnicu ako ďalšiu miestnosť vo vašom byte.

 

  1. Urobte si zoznam vecí. Mal by obsahovať každú vec, ktorú vlastníte a ideálne aj krabicu, v ktorej je umiestnená. Vyhnete sa tak zbesilému hľadaniu vo všetkých krabiciach a vždy budete vedieť, kde čo máte. Zoznam je neoceniteľná pomôcka po presťahovaní a následnom vybaľovaní.

 

  1. Odstráňte všetky zrkadlá vstavané v nábytku. Ak to nie je možné, zalepte ich kartónom a označte ich ako krehké. Zvýši sa tak ochrana proti rozbitiu a my budeme vedieť, že máme dočinenia s krehkým predmetom.

 

  1. Pouvažujte nad krabicami s dvojitými stenami. Tie poskytujú zvýšenú ochranu a lepšie tlmia nárazy vo vnútri sťahovacieho auta. Toto obzvlášť platí pre elektroniku, ktorá sa poškodí veľmi ľahko.

 

  1. Bublinková fólia je váš najlepší kamarát. Poskytuje výnimočnú a neoceniteľnú ochranu. Ideálna v kombinácii s krabicami s dvojitými stenami. Fóliou obaľte všetko, čomu hrozí pri presune poškodenie alebo rozbitie.

 

  1. Myslite nekonvenčne a buďte kreatívni. Využite voľné priestory v skrinkách a naplňte ich niečím ľahkým. Nastrkajte ponožky do topánok. Kreativite sa medze nekladú.

 

  1. Venujte pozornosť chladničke a mrazničke. Pred sťahovaním je potrebné ich rozmraziť, dobre vyčistiť a vysušiť. Naplánujte si to tak, aby ste bez chladničky neboli príliš dlho, stačí ju pripraviť 2-3 dni pred sťahovaním.

 

  1. Dajte pozor na spomienky. Držte svoje staré fotografie a veci, ktoré pre vás majú špeciálnu hodnotu pokope a v bezpečí. Sťahovanie je taktiež príležitosť vytvoriť si spomienky nové. Nezabudnite si odfotiť, ako váš byt vyzerá plný krabíc.

 

  1. Neplánujte donášky na deň sťahovania. Ak ste si objednali do nového bývania niečo nové, naplánujte si doručenie až po sťahovacom dni. Takto sa môžete plne sústrediť na sťahovanie a nedôjde tak ku kríženiu plánov.

 

  1. Na záver, neprepadajte panike a stresu. Aj keď ste ten najorganizovanejší človek na svete, na niečo počas sťahovania s veľkou pravdepodobnosťou zabudnete. Netrápte sa však dopredu. Je dôležité udržať si pohodu a aký-taký pokoj, preto si počas prípravy na sťahovanie doprajte oddych a z času na čas sa uvoľnite a vybehnite si niekam prečistiť hlavu.