Sťahovanie do Bratislavy pre nadšenca turistiky

Ak patríte medzi tých, ktorí sa radi kochajú krásami prírody, vedia si vychutnať pokoj a ticho a zároveň sa neboja dať zabrať svojim nohám, sú nasledujúce riadky určené práve vám. Možno sa po sťahovaní do Bratislavy bojíte, že okolie rušného veľkomesta neponúka žiadne turistické možnosti. Dúfame, že vás vyvedieme z omylu. A ktovie, možno sa nechajú inšpirovať aj rodení Bratislavčania 🙂

Predchádzajúce články zo série:

Sťahovanie do Bratislavy pre fanúšika športu

Sťahovanie do Bratislavy pre fanúšika múzeí

sťahovanie do bratislavy pre turistov

 

Hrad Devín

Devínsky hrad je zrúcaninou gotického hradu, ktorý dohliada na rovnomennú mestskú časť Bratislava – Devín. Pri návšteve vás ohúri obrovský hradný areál. Samotný hrad sa delí na tri časti: dolný, stredný a horný. Pre turistu je najzaujímavejšou stredná časť, ktorej dominantou sú zakonzervované murivá renesančného paláca. K hradu sa jednoducho dostanete aj mestskou hromadnou dopravou. To však neodporúčame 🙂 Turistická cesta totiž ponúka nádherný výhľad na sútok riek a z Devínskej kobyly aj prekrásny pohľad na Devínsky hrad. Ide o jednu z najobľúbenejších výletných trás Bratislavčanov. Preto je pre človeka po presťahovaní do Bratislavy prechádzka na Devínsky hrad našou voľbou číslo 1.

 

Bratislavský lesopark

Ďalším miestom, ktoré by ste po presťahovaní mali navštíviť, je Bratislavský lesopark. Ide o oblasť malokarpatských lesov v tesnej blízkosti Bratislavy. Nachádza sa tu množstvo označených i neoznačených turistických chodníkov, viacero lúk, jazier a vodných nádrží, niekoľko reštaurácií a bufetov. Celý lesopark je veľmi dobre dostupný mestskou hromadnou dopravou a poskytne vám príjemné chvíle strávené v prírode.

 

Rozhľadňa Veľká Homoľa

Ak sa radi kocháte dokonalým výhľadom, výrazne odporúčame poctiť vašou návštevou populárnu rozhľadňu Veľká Homoľa. Rozhľadňa je ľahko dostupná vďaka hustej sieti turistických chodníkov. Z Pezinka sa tam dostanete za 3 hodiny, z Modry za 2 hodiny. Z autobusovej zastávky pri Zochovej chate sa ku rozhľadni dostanete za hodinku. Túra vás odmení výhľadom na rakúske Alpy či celú panorámu Malých Karpát. Nebojte sa jemného kymácania, konštrukcia rozhľadne je pevne ukotvená hlboko v zemi.

 

Jaskyňa Driny

Na západnom Slovensku je Jaskyňa Driny jedinou sprístupnenou jaskyňou. Preto je aj jednou z hlavných turistických atrakcií v Malých Karpatoch. Vchod je vzdialený asi 2 km od dediny Smolenice, vzdialenej 60 km od Bratislavy. 1 km od Smoleníc sa nachádza parkovisko pri rekreačnom stredisku Jahodník, odkiaľ vedie asi kilometrová lesná cesta. Samotná jaskyňa má prevažne úzke puklinové chodby, ktoré zdobí bohatá a malebná kvapľová výzdoba.

 

Prechádzka popri Dunaji

Ideálny víkendový výlet pre rodinu je príjemná prechádzka popri Dunaji. Ide o nenáročnú túru, ktorú je vhodné absolvovať aj hneď po sťahovaní, aby ste sa lepšie zoznámili s krásami okolia. Táto prechádzka začína pri moste Lafranconi, na pravom brehu Dunaja. Tu si môžete vychutnať oddych na piesočnatých a štrkových plážach. Za nimi sa nachádza turistická cestička popri Dunaji, ktorá vás zavedie až ku smerovníku na rakúsko-slovenskej hranici. Celá cesta je veľmi rovinatá a veľmi vhodná pre akéhokoľvek rekreačného turistu.

 

Túra na Vysokú

Vysoká je druhým najvyšším vrchom v Malých Karpatoch, v návštevnosti patrí medzi tie najnavštevovanejšie. Vysoká je zároveň často označovaná ako najkrajší vrch Malých Karpát. Ak svoj výstup začnete na Vývrate, na vrchol sa dostanete do dvoch hodín. Hneď na začiatku vás čakajú serpentíny, ktoré sú však primerane náročné a dobre zvládnuteľné. Potom vás čaká trochu ťažšia skalnatá cestička. Ak by sme mali zhodnotiť celkovú náročnosť, budete síce po výstupe unavení, dá sa však pohodlne zvládnuť. A navyše ten výhľad určite stojí za to 🙂

 

Bratislava a jej okolie ponúka množstvo miest, ktoré potešia nejedného nadšenca turistiky. Ak ste jedným z nich, nemusíte sa báť, že vám sťahovanie do Bratislavy túto záľubu zničí. Veríme, že sme vám vnukli aspoň pár nápadov, kam budú viesť vaše prvé kroky po presťahovaní.