6 vecí, ktoré sú pri sťahovaní náchylné na poškodenie

Strach z rozbitia vecí sprevádza asi každého, kto sa plánuje sťahovať. Pre profesionálnych sťahovákov je bezpečnosť vášho majetku prvoradá. Ak sa však rozhodnete baliť samostatne, neodborne zabalené veci sa pri sťahovaní môžu veľmi ľahko poškodiť. V tomto článku vám ukážeme, čo sa zvykne bežne poškodiť a ako sa tomu vyhnúť.

blog poškodené veci pri sťahovaní

 

Elektronika

Nie je sa čomu čudovať, že medzi najrizikovejšie veci pri sťahovaní patrí jemná a krehká elektronika. Precízne komponenty, z ktorých sa biela aj čierna technika skladá, sú nesmierne citlivé na akékoľvek otrasy a nárazy. Preto je obzvlášť potrebné dbať na ich bezpečnosť. Je nutné, aby krabica bola vystlaná materiálom, ktorý bude tlmiť akékoľvek otrasy. Baliacim papierom vysteľte ako boky krabice, tak aj spodnú a vrchnú stenu. Samozrejmou je bublinková fólia. Každé zariadenie zabaľte samostatne. Káble taktiež označte a zabaľte samostatne. TIP: odfoťte si zadnú stranu spotrebičov, aby ste vedeli, ako bola zapojená kabeláž. Ušetríte čas aj nervy, keď ju budete zapájať v novom bývaní.

 

Nábytok

Nábytok sa vie poškodiť najmä vtedy, ak sa sťahujete na vlastnú päsť. Stačí menšia nepozornosť pri presune a hrozí v tom lepšom prípade iba nejaký ten škrabanec. V tom horšom budete potrebovať nový kus nábytku. Manipulovať s obrovskými kusmi nábytku v obmedzenom priestore bytu, schodiska a pod., je nesmierne náročné. Často sú potrebné špeciálne pomôcky na sťahovanie, ktoré nemusíte mať k dispozícii. Preto je veľmi vhodné využiť služby niekoho, kto má so sťahovaním nábytku skúsenosti.

 

Riad

Taniere a šálky. Krehký a rizikový materiál, ktorému hrozí pri sťahovaní rozbitie. Je nevyhnutné, aby bol každý kus zabalený zodpovedne, keďže pri otrasoch v sťahovacom aute sa veľmi ľahko môže stať, že neodborne a voľne zabalené kusy riadu sa jeden o druhý rozbijú. Ako na sťahovanie krehkých vecí sme rozoberali v tomto článku.

 

Sklo a zrkadlá

Sklenené poháre, zrkadlá, či rôzne presklené kusy nábytku. Akýkoľvek náraz na sklenený povrch zaváňa siedmimi rokmi nešťastia. A tomu sa určite chcete vyhnúť. Každý kus skla zabaľte samostatne a nešetrite bublinkovou fóliou. Vhodné sú aj špeciálne upravené krabice s dvojitými stenami, ktoré poskytnú zvýšenú ochranu. Špeciálnu starostlivosť si vyžadujú zrkadlá. Na našom blogu sme im venovali samostatný článok, ktorý určite stojí za prečítanie.

 

Lampy a svetlá

Ďalšia riziková kategória. Zo všetkých lámp odstráňte tienenie a zabaľte ho samostatne. Uistite sa, že krabicu dobre označíte. Je dôležité, aby na nej v sťahovacom aute nebola umiestnená žiadna iná krabica. Tlak z vrchu by mohol lampu poškodiť, alebo úplne rozbiť. Použite krabicu, ktorá je veľkosťou veľmi podobná lampe.

 

Obrazy a iné umelecké dekorácie

Umelecké diela bývajú veľmi delikátnou záležitosťou, pokiaľ ide o sťahovanie. Zväčša bývajú veľmi krehké, ich tvary sú rôzne a často ide o pekne drahé kúsky. Netreba hovoriť, že obraz s dierou v strede, váza bez ucha, či obitá socha už nemajú takú hodnotu, ako mali v bezchybnou stave. Na umelecké diela potrebujete krabice iba o čosi väčšie ako samotný kus umenia. Uistite sa, že obraz, či socha, sú v krabici umiestnené pevne a voľne sa nehýbu. To dosiahnete tak, že celé okolie diela vyplníte mäkkým materiálom, ktorý tlmí nárazy. Bublinková fólia je ideálnym kandidátom. Nezabudnite krabicu označiť ako krehkú, nech aj my vieme, čo prenášame.